Timski rad

Ovo je nastavak ili pojašnjenje priče o potrazi za timom koji će napraviti svoj prvi projekat.

Nemojte preterivati

U sakupljanju tima ne možete (malo je verovatno) da pronađete sve članove tima tj da popunite sve uloge. Možda nemate iOS programera ili Web programera – to su sve stvari koje se nauče usput ako imate prave mentore i tutore. Kako će takvih biti – just do it i prijavite se. Ako mislite da vam treba više menadžera 🙂 well – onda vam treba više menadžera. Na vama je odluka – a ovo je preporuka.

Nemojte trošiti previše vremena

Sat otkucava i vi trošite vreme na šta? Sakupljanje savrđene ekipe. Može da vam se desi da tokom projekta promenite 20-40% svog tima samom činjenicom  da neko ne može da izdrži tempo, ima obaveze na fakultetu ili jednostavno ne zna ono što je tvrdio da zna. Skratite gluposti.

Nemojte čekati da sve bude savršeno

Da li ćete čekati da Apple izbaci novu verziju XCode-a ili Eclipse verziju koja olakšava programiranje? Svet nije savršen, prezentacija tima koju radite neće biti savršena. Prezentaciju ili dokument ili CV (kako god da se predstavite biće OK) će se čitati i nećete imati prilike da prezentujete. Snaga i energija mogu da se “pročitaju” – tako da je najbitnije da imate te pokretače.

Budite jednostavni

Sva rešenja su na kraju jednostavna. Postoje i komplikovana u domenu mašina – ali sve ostalo je i dalje jednostavno.

Dobra (ili loša) vest

Još uvek se niko nije prijavio. Da li ne mogu da se sastave i okupe timovi ili ne postoji kadar koji može da odgovori na postavljene parametre?

Update: nakon razgovora sa zainteresovanim vođom tima (koji nije uspeo da oformi ekipu) postavio je jednostavno pitanje

Kako se deli profit? App Store deli prodaju u određenom procentu? U kojem vi učestvujete?

U tom trenutku vidiš da priča o podeli profita umnogome ukazuje na to kako će se postaviti članovi ekipe i kakvi programeri se pojavljuju. Prodaje se celokupni projekat a ne aplikacija na App Store-u. Tako da ne pričamo o hiljadama ili stotinama sitnih prodaja i nekim sitnicama. Pričamo o kompletno preduzetničkoj priči.

8 thoughts on “Timski rad

  1. Ljudi su ovde naucili da rade a ne da misle.
    Radije ce sedeti kuci nego da kod nekog rade, misle i to za dzabe.
    Nedostaje im srca i hrabrosti za pokusaj a svi su puni price o startup-ovima, investcijama, projektima, preduzetnistvu… Hteli bi da budu preduzetnici ali i da odmah budu placeni. par pokusaja stvaranja firme je propalo jer su moji buduci partneri pitali kolike ce biti plate 🙂
    Ja sam jednom uspeo da ubedim (brzo) jednog (1) diplomca da bude volonter.
    Nadam se da cete uspeti da sastavite tim. Drzim vam fige.

  2. С једне стране, заиста не верујем да још нема пријављених.
    С друге стране, мислим да бисте требали бити свесни да млади будући инжењери данас само гледају на новац.

    То кажем из личног искуства, јер сам водио, а и учествовао у неколико већих студентских пројеката, који су захтевали подоста посла(типа, од постављања каналница и развлачења мрежних каналница, до конфигурисања линукс сервера и циско рутера) и знам да је врло тешко заинтересовати студенте да раде на пројекту волонтерски.

    Велика већина уопште и не помишља да би кроз ангажовање на неком пројекту пре свега стекла знање и искуство које је сваком преко потребно.
    Не, сви би одмах да виде колико пара ту могу да добију. Велики број мојих колега прецењује своје способности, па чак и искуство, па с тога и приступ сваком потенцијалном пројекту почиње са аспекта профита. Тужно.

  3. Nemamo problem i da gledaju iz aspekta profita. Postavka je takva – čitav tim zarađuje od totalne prodaje kao i mi.
    Možda je problem u tome što neko mora biti ispred tima. Tj neko da ga okupi. A taj neko ne mora obavezno da bude osoba koja će najviše raditi (npr menadžer tima) i na koji način ta osoba učestvuje u podeli. A posao nisu ni sagledali, novce nisu ni videli…
    O kojoj veličini posla govorimo ili novca? Onda kada potpišemo NDA. 🙂

  4. Ima nas raznih i onih koji bi radije sedeli kod kuće i nas koji bi radili i volonterski samo da nešto naučimo. Ljudi, studenti, još uvek ne shvataju da studiranje nije samo fakultet i da bi imali išta da napišu u CV kad završe isti moraju malo da se pomuče. A na kraju i taj CV nije toliko bitan, već kako Jovica gore reče, znanje i iskustvo koje će se steći kroz rad na nekom projektu koje vam niko ne može uzeti i koje samo još više možete da razvijate. Svaka čast za ideju treba da postoji više ovakvih projekata za one koje žele da uče i žele da rade, a ja sam ponosan što sam jedan od njih.

  5. Pingback: Tim za pobedu | Hugemedia Blog

Ostavi komentar